2010. február 24., szerda

Levélváltás

Bővebbet szerettem volna tudni nagyapám első világháborús szerepéről, arról, hogy miért is kapott ő vitézségi érmet. Az alábbi levelet írtam a Hadtörténeti levéltárnak:

T. Levéltár!

Nagyapámról szeretnék bővebbet tudni. Önök segíthetnének abban, hogy információt kaphassak az ő első világháborús szerepéről.

A neve: Nyíri Antal
Született: Szentes, 1889. november 15.
Anyja neve: Molnár Julianna.

Annyi plusz információval szolgálhatok, hogy a Vitézségi érem valamelyik fokozatát megkapta („Igazoló” fotó J mellékelve). Szeretném tudni, ha lehetséges, hogy mettől-meddig, hol szolgált, mikor és miért kapta a vitézségi érmet. Ha van ennél több információjuk is, amit megoszthatnak velem, annak is nagyon örülnék.

Tisztelettel…

A következő választ kaptam:

Tisztelt Nyíri Úr!

Levelére válaszolva közöljük, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia haderejében szolgálatot teljesítő, 1850 és 1899 között született magyarországi katonák állítási listái, sorozási jegyzőkönyvei és katonai anyakönyvi lapjai a második világháború idején megsemmisültek.
Levéltárunkban csak az első világháború során kitüntetett magyar katonák kitüntetési javaslatai vannak. Azonban ezek között csupán egyetlen, személyi adatok nélkül szereplő Nyíri Antal katonai szolgálatára vonatkozóan találtunk adatot. Az irat szerint nevezett gyalogosként a cs. és kir. békéscsabai 101. gyalogezred 2. századában szolgált. Hősies helytállásáért 1917. márc. 3-án az Ezüst Vitézségi Érem I. osztályát kapta. A dokumentumról másolatot küldünk. (Jelzet: HL Első világháborús legénységi kitüntetési javaslatok 67633/2. sz.)
Az eredeti kitüntetési javaslatot vélhetően a bécsi Hadilevéltár őrzi, amelyben talán személyi adatok is szerepelnek. Ezért javasoljuk, kérésével forduljon ottani kirendeltségünkhöz is.
Cím: Ungarische Archivdelegation Österreichische Staatsarchiv/Kriegsarchiv A-1030 Wien Nottendorfer Gasse 2. E-mail: ukadel@freemail.hu

Melléklet: 1 csatolt fájl

Tisztelettel…

És a másolat:

Természetesen folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések: