2011. január 31., hétfő

Tervrajz 3.

Egy korábbi bejegyzésben írtam, hogy a szentesi Levéltárbanazt az ígéretet kaptam, hogy a vitézi telekről, annak derekegyházi helyéről megpróbálnak információt szerzeni. A minap az alábbi levél érkezett:

Tisztelt Úr!
A múlt héten olyan szerencsés helyzet alakult ki, hogy a kutatók és az ügyfelek elkerülték a levéltárat és határidős munkát sem kaptunk senkitől, így végre jutott időnk, hogy rákutassunk az Önt érdeklő témára.
Átnéztük Derekegyház anyagát, valamint az alispáni mutatatókönyveket a 20-as évekből. Nagyon kevés találat volt a vitézi telkekkel kapcsolatosan és az is igen szűkszavú. Lényegében az iratok csupán annyit közölnek, hogy a vitézi telkeket Derekegyházán a falu szélén jelölték ki. Sajnos semmi közelebbi kapaszkodó nem volt kideríthető a fellelt forrásokból, így még annyi sem melyik égtáj felőli szélén. Ezért sajnos nem tudjuk pontosan meghatározni a vitézi telkek helyét Derekegyházán. Talán a helyi szépkorúakban még élnek az emlékek. Amennyiben derekegyházi kutató jön a levéltárba rá fogok kérdezni, van-e információja a kérdéssel kapcsolatban.
Megértő türelmét köszönve, jó egészséget kívánok, tisztelettel:xy

Hát ennyit a jelenlegi állásról. írtam, hogy ha legközelebb Szentesre megyek, el fogok jutni Derekegyházára, hátha találok még olyan valakit, aki információt tud adni.

Nincsenek megjegyzések: