2009. augusztus 10., hétfő

Cseh Tamás

Hosszan tartó betegség után elhunyt Cseh Tamás Kossuth-díjas zenész. Imígyen szólt a hír két nappal ezelőtt. Szombaton este az Autonómián (talán véletlenül) a Szerelmes földrajz című műsorban éppen Cseh Tamás beszélt, mesélt Bakonybélről és környékéről, ahol az indián életét élte majd' ötven éven keresztül.

1973-ban Temesi Ferinél buliztunk az Irányi utcában. Föltett a magnójára egy szalagot és csendet kért, majd elindította.
A következő dal szólalt meg:

Az ócska cipő

Utána persze a többi is A Dal nélkül előadásból: többek között Lee van Cleef, Nincsen más, akkor még nem Évával, hanem Ágnessel, Krakkó, Koncz Zsuzsa...

Ezután fedeztük fel, hogy a 25. színházban élőben is hallgathatjuk. Eleinte minden előadásra megvettük a jegyet (20 forint). Később, mikor már nem kaptunk jegyet, mert egyre népszerűbbek voltak ezek az előadások, megvártuk, míg a jeggyel érkezők bementek, majd a rendezők oly rendesek voltak és beengedtek minket a lépcsőkre. Aztán persze rájöttek arra is, hogy a lépcsős helyeket is el lehet adni egy húszasért. Ezek után már oda is lehetett jegyet venni. :-)


Húsz évvel később, 1993-ban a kiadó, ahol dolgoztam, azzal az ötlettel állt elő Zsámbéki Gábornak, hogy a színházban bemutatott előadásokat megjelentetné (szöveg)könyv formában. A hosszas tárgyalás azzal az eredménnyel járt, hogy végül is egy könyvet sikerült tető alá hoznunk. Ez volt a Kelet-Nyugati pályaudvar. Először csak az akkor éppen bemutatott Nyugati pályaudvarra gondoltunk, de Bereményi Géza jobbnak látta, ha a három, összekötőszöveggel bíró előadást jelentetjük meg egy kötetben. (Mint tudjuk, a Keleti és a Nyugati pályaudvart a metró /Jóslat/ köti össze.) A Keleti pályaudvar szövegét a lemezről, a Jóslatot egy korabeli videófelvételről, a Nyugati pályaudvart pedig az akkor véglegesített szövegkönyvről gépeltük be.
Így készült el a könyv. A írógéppel készített borítószöveg Géza ötlete volt.
Az időtájt forgatták a Turné c. filmet, így az egyik levonatot Tatabányára kellett levinnem. Délelőtt értem le és egy álmos, de jókedvű Tamással találkoztam. Gondolatai a film körül forogtak, erről mesélt, amíg el nem szólították a következő jelenet felvételére.

Nincsenek megjegyzések: