2010. április 9., péntek

Wagner


Aktív kiadói koromban Zoltai Dénes könyvének (A zeneesztétika története) kiadása közben került szóba egy Wagnerről szóló kötet megjelentetése. Tartalmazta volna Baudelaire Tannhäuser-tanulmányát valamint Nietzsche kései nagy értekezését a „Nietzsche kontra Wagner”-t. Az utóbbi később kimaradt a kötetből, helyére Wagner három elbeszélése került.
Mint ismeretes, nehéz úgy könyvet kiadni, hogy ne keressen a kiadó egy-két támogatót. Wagner esetében úgy gondoltuk, nem lesz gondunk, hiszen olyan neves rajongóról tudhat a hazai közvélemény mint Farkasházy Tivadar, akinek bérlete van Bayreuthba. Rajta kívül, mint akkor megtudtam, volt még egy lehetséges támogatójelöltünk: Rockenbauer Zoltán, az akkori NKÖM vezetője. Mindkettőt megkerestük telefonon, illetve levélben. Farkasházy válasza elutasító volt. A miniszter úr azonban a saját miniszteri keretéből támogatta a kiadást.
A kötet megjelent. Tartottunk egy bemutatót, ahová mindkét felkeresett támogatót meghívtuk. Rockenbauer miniszter úr külföldi útja miatt kimentette magát. Farkasházy Tivadar megjelent a Helikon Könyvesházban. Kicsit késve ugyan és kicsit korábban eltávozva, de megtisztelte bemutatónkat.
A szokásokhoz híven tiszteletpéldányt küldtünk Rockenbauer Zoltánnak és Farkasházy Tivadarnak egyaránt. A miniszter úr levélben köszönte meg a kötetet. A levél géppel írt és nyomtatott formában készült, megtoldva két kézzel írt sorral. Farkasházy nem reagált.

Nincsenek megjegyzések: