2009. december 14., hétfő

Ki gondolná?



Ki gondolná, hogy egy és ugyanazon könyvről van szó? Tíz év különbséggel jelentek meg. Az első 1997-ben a második 2007-ben. Az első a Magvetőnél, a második az Ulpiusnál. A fordító ugyanaz. A Magvető sajnálatosan fölmondta jól bevált, hosszú évtizedeken keresztül népszerű sorozatát, az Albatroszt. Az Ulpius ezzel a kötettel elkezdte A szingli fejvadász című sorozatát, ami most már a harmadik köteten is túl van.
Eddig a pontig nincs különösebb gond. Az valahol ott kezdődik, hogy az Ulpius sorozatának első kötete úgy jelent meg, hogy nem tartalmazza azt a, fentiek után, nyilvánvaló tényt, hogy a kötet a regény második kiadása. Így a gyanútlan vásárló simán kiad 3000 forintot, amin könnyedén megvehette volna vagy megvehetné a második részt, amit még nem olvasott. :-)
A létező megoldások közül álljon itt egy példa:
Történt pedig, hogy a T-Twins Kiadó 1992-ben megjelentette Vekerdy Tamás: Álmok és lidércek című könyvét. 2003-ban a Flium Kiadó újra kiadta a könyvet, de azt gondolták, hogy az eredeti cím nem volt megfelelő, nem volt elég figyelemfelkeltő :-), ezért új címen, Milyen iskola kell a gyerekeknek? jelentették meg. Azonban azt, hogy nem új könyvet vesz kezébe az olvasó, úgy tudatosították, hogy alcímként megadták az első kiadás eredeti címét. Az, hogy második kiadás csak azért nem került bele, mert ez a kötet tartalmazza a Waldorf iskola első három évének a programját is.
Szóval: lehet a könyvkiadást úgy is intézni, hogy az olvasó se járjon rosszul. :-(

Nincsenek megjegyzések: